sâmbătă, 18 septembrie 2010

2.AFECTIUNI ALE APARATULUI RESPIRATOR

DURERI DE GAT

Pot fi provocate de o angina (infectia amigdalelor), o iritatie locala legata de surmenajul coardelor vocale, sau de factori externi, ca praful, aerul uscat sau fumul de tigara. Virusii si bacteriile pot duce la infectii care produc inrosirea si dureri usturatoare in gat.
Se vindeca de obicei în aproximativ o saptamâna, fara antibiotice, doar cu ceaiuri calde, antigripale, antitusive, gargara etc. Infectiile bacteriene care produc dureri în gât nu sunt însa la fel de usor de tratat.

Simptomele îmbolnavirii sunt caracteristice: amigdale si ganglioni mariti, faringe rosu aprins, cu puncte albe, febra mai mare de 38,3o C, însotita de frisoane, dureri accentuate la înghitit.
O forma mai grava este infectia care nu cedeaza în câteva zile, ci se agraveaza (febra creste peste 39s C si dureaza peste 24 de ore. Salivatia devine exagerat de abundenta iar dificultatile la înghitire sunt din ce în ce mai mari, respiratia devine greoaie.  In acest caz solicitarea unui consult medical este obligatorie.


TRATAMENTE NATURISTE PENTRU DURERI IN GAT

Intern se vor folosi unul sau mai multe leacuri din retetele de mai jos:


- se face ceai din una sau mai multe plante de:  echinaceea, levantica, musetel, cimbrisor, cerentel, fenicul, menta, musetel, nalba, salvie, sunatoare, tei, coada-calului, capsule de mac (usor anestezice), cerentel (astringent si hemostatic ), busuioc, frunze sau fructe de mur, lemn-dulce, frunze de nuc. La o cana de apa ( 250 ml ) clocotita se pun 1 - 2 lingurite de planta maruntita. Se lasa sa infuzeze 5 - 10 minute, se strecoara si se bea cat mai cald ( nu fierbinte ).

- ceai de casul-popii  macerat 12 h in apa rece.  aSe incalzeste si se beau 2-3 cani pe zi.

- tinctura ceapa, cate o lingurita inaintea fiecarei mese.

- produsele apicole sunt nemaipomenite: se suge cate o bobita (cat un bob de fasole) de propolis, ajutand impotriva durerii si inflamatiei fiind un bun antiseptic. Se mesteca fagure cu miere si se consuma polen, laptisor de matca.

- se face un amestec de lapte cald, miere, galbenus de ou si untura de gasca sau unt. Se bea cate o cana pe zi.


- preventiv se consuma timp de 30 zile, cu 1 h inainte de micul dejun, cate 1 lingura hrean ras amestecat cu miere. Se face pauza 2-3 luni.


 Extern ( cataplasme sau gargara ) se vor folosi unul sau mai multe leacuri din retetele de mai jos:


- miere si suc de lamaie. Diluati in apa fierbinte un varf de cutit de sare, sucul unei lamai si o lingurita de miere. Faceti gargara de trei ori pe zi (cat mai calda). Lamaia are proprietati anti-inflamatoare, iar continutul ridicat in vitamina C impiedica evolutia infectiei. In ce priveste mierea, se stie inca din antichitate ca este anti-bacteriana.

- se stinge o piatra mica de var intr-un ibric cu apa clocotita. Se obtine o pasta alba. Se lasa la racit. Se fierb separat 250 ml apa, se lasa sa se raceasca putin, apoi se pun intr-un pahar. Se ia 1 lingurita din pasta de var, se introduce in pahar, obtinandu-se lapte de var. Se face gargara de 5-6 ori/zi (caldut). Concentratia laptelui de var este in functie de individ, nu trebuie sa usture pe gat. Dupa 3-5 zile dispar durerile in gat.


- se clateste gura cu cateva picaturi de extract de arnica dizolvate in apa calda ( nu se inghite ). Arnica, are un efect anti-inflamator.

- gargara cu ceai de cimbru racit (obtinut prin adaugarea de apa clocotita peste un pumn de planta medicinala de cimbru) ajuta la eliberarea de caldura din organism deoarece contine o substanta activa numita timol, care este un antiseptic puternic.


- gargara cu apa sarata. Sarea are proprietati antiseptice si favorizeaza expectorarea. Dizolvati o jumatate de lingurita de sare intr-un pahar de apa calda (cat de calda puteti suporta), faceti gargara cat mai adanc, apoi scuipati. Repetati procedeul din ora in ora.

- bicarbonatul de sodiu folosit in gargara calmeaza, si el, inflamatia gatului. Se pune o jumatate de lingurita de pulbere, la un pahar de apa.

- otetul de mere este antiseptic si bactericid, usureaza durerile de gat. Amestecati o lingura de otet de mere cu o lingurita de miere, diluati-le cu apa calda si faceti gargara. Nu se inghite.

- 2-3 picaturi de ulei aromat de salvie, diluat in 10 cl apa ( este mai activ decat infuzia preparata cu plante ). Faceti de trei ori pe zi gargara, vreme de 2-3 zile pe saptamana.

- 40 grame de muguri de pin se fierb timp de 30 de minute într-un litru de apă, se lasa sa stea 20 de minute si se stoarce. Se face gargara de 2 - 3 ori pe zi.

- se umple un saculet cu malai. Se coase saculetul la capatul liber si se aplica 2 panglicute la capete, care se vor lega pe cap. Se umezeste saculetul cu apa calda si se stropeste cu alcool, bitter suedez, otet aromat sau carmol. Se pune pe gat, in zona cu durerea, mai ales noaptea. Deasupra saculetului se mai aplica o fasa uscata.

- se aplica comprese locale cu cartofi cruzi dati pe razatoarea mare si stropiti cu otet. Pasta se pune pe un  tifon, se imatureste si se pune la gat. Se leaga cu o esarfa pentru a sta fixata pe gat.

- infuzie de cimbru cate o lingurita de planta uscata la o jumatate de litru de apa clocotita la care se adauga 1 lingurita de miere. Se face de trei ori pe zi gargara, vreme de 2-3 zile pe saptamana. Cimbrul poseda aceleasi calitati antiseptice si anti-infectioase ca si salvia. Durerile de gat se calmeaza si daca mestecati de 2 - 3 ori pe zi cateva frunzulite de cimbru proaspat.

- puneti 10 - 20 de picaturi de sos Tabasco (e foarte iute) intr-un pahar cu apa si faceti o gargara energica. Paprica (boiaua) folosita la prepararea acestui sos contine o substanta numita capsaicina, care actioneaza contra virusilor. Odata gargara terminata, scuipati repede solutia, existand riscul unei iritatii gastrice.

- 15 picături de extract de musetel într-un pahar de apă, se amestecă şi se face gargara de mai multe ori pe zi.

- in 2 cani de apa se fierbe o gutuie bagata intr-un prosop de bumbac, se stoarce si in sucul obtinut se pune zahar sau miere ( 80 gr - 150 gr ) si se fierbe, pină ce devine ca un sirop. Se pune o lingurită de sirop la un pahar de apă si se face gargară.

- infuzie de coaja de stejar. Scoarta are insusiri astringente si antiinflamatorii. Se folosesc 20 g scoarta (2 linguri) care se zdrobesc, se toarna deasupra 200 ml apa clocotita si se acopera vasul cu un capac. Se fierb in baie de abur 10 min, apoi se lasa sa se raceasca. Se strecoara. La acest decoct se adauga apa fiarta pana la 200 ml. Se pastreaza la loc racoros max. 48 h. Se face gargara. Se pot pune si comprese pe gat cu decoct de coaja de stejar.

- cataplasme cu ceapa coapta aplicate calde pe gat.

- se fierbe un pumn de frunze de dafin se amesteca intr-o cataplasma. Dupa ce s-a racit suficient, se aplica in zona gatului si se lasa timp de 30 de minute. Dafinul are proprietati anti-bacteriene si anti-inflamatorii si caldura emanata este linistitoare.

- se fierbe 1 lingurita seminte de ridichi si 1 lingurita miere intr-o 1/2 ceasca de otet. Adaugati apa pana ce taria otetului devine suportabila si faceti gargara de mai multe ori pe zi. Semintele de ridichi contin uleiuri eterice bogate in sulf si care actioneaza ca un antibiotic natural.



<< INAPOI LA PAGINA PRINCIPALA 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Asculta Radio ZU Live