miercuri, 27 iulie 2011

SUNATOARE SI TATANEASA - Boli de piele, tratamente si retete populare

Sunatoarea si Tataneasa - doua plante extrem de eficiente in tratarea bolilor de piele. Foarte multa lume ignora leacurile populare si se trateaza cu pastile si creme pline de chimicale care de cele mai multe ori fac mai mult rau decat bine.

Doar dupa ce ajung la disperare si vad ca acestea nu dau rezultate, incep sa intrebe prin batrani de leacuri si retete de mult uitate. Natura ne da sanatate, trebuie sa stim doar cum sa ne folosim de ea...

Sunatoare (Hypericum perforatum) 
Arsuri solare, furuncule, eczeme, ulceratii, urticarii, taieturi, rani

Uleiul de sunatoare preparat in casa isi mentine puterea curativa timp de doi ani si este utilizat in ingrijirea ranilor deschise, a ranirilor proaspete, hematoamelor, inflamatiile ganglionilor si a tenului aspru, in cazul durerilor de spate, lumbago, sciatica si reumatism.

Are efect calmant, antiinflamator, cicatrizant si are un rol important in combaterea senzatiilor de durere, usturime sau mancarime. Sugarii cu dureri de burta (colici) se linistesc daca burtica le este masata cu ulei de sunatoare.

Preparare ulei de sunatoare - Reteta 1: Planta cruda sau uscata se toaca marunt si se umple cu ea o sticla, in care se adauga apoi ulei de floarea-soarelui ( sau un ulei cat mai gras ). Sticla se pune langa o sursa de caldura sau la soare si se lasa la macerat. Amestecul este lăsat să macereze 10-14 zile.

După trecerea termenului, uleiul si florile din sticlă se strecoara prin tifon. Sticla se umple din nou cu alte flori proaspete, se toarnă deasupra uleiul obtinut prin strecurare şi procedeul se repetă de 3-5 ori, cât ţine sezonul de înflorire la sunătoare (iunie-septembrie). Preparatul este gata cand uleiul a capatat o culoare de roşu foarte intens. Se scurge ultima oară, se filtrează prin tifon o dată sau de două ori ( trebuie să fie limpede, fara impuritati ) şi se păstrează la loc răcoros, în sticluţe de culoare închisă.

Preparare ulei de sunatoare - Reteta 2: Florile culese pe vreme insorita se introduc intr-o sticla pina la git fara a se indesa si se toarna ulei de masline ( sau alt ulei gras ) peste ele. Uleiul trebuie sa acopere florile. Sticla, bine astupata, se lasa citeva saptamini in soare sau in apropierea unei surse de caldura.

Dupa o anumita perioada, uleiul capata o culoare rosie. Se filtreaza printr-o bucata de tifon, se storc bine resturile si uleiul de sunatoare se trage in sticle de culoare inchisa. In cazut utilizarii sale la arsuri, este mai buna macerearea plantei in ulei de in.

Preparare ulei de sunatoare - Reteta 3: Aceasta este o metoda de preparare mai rapida a uleiului, insa eficienta lui este mai redusa deoarece prin fierbere isi pierde o parte din proprietati. Se iau 4 linguri de flori proaspete sau uscate, umezite cu două linguri de alcool de calitate, lăsate 24 de ore în vas acoperit, apoi fierte ( la bain-marie ) cu ulei, timp de 2-3 ore, pana se evapora alcoolul. După ce se răceşte, uleiul se filtrează si se pastreaza la rece in sticle inchise la culoare.

Preparare ulei de sunatoare - Reteta 4: Flori uscate de sunatoare se maruntesc in piua sau cu rasnita electrica de cafea. Se pun patru linguri de sunatoare maruntita intr-un vas si se toarna deasupra ghee incinsa ( 100 - 150 grame de unt clarifiat ), amestecandu-se apoi bine, pana ce compozitia se raceste, dupa care se lasa vreme de 7-8 ore sa se odihneasca.

Se pune apoi vasul in care s-a facut amestecul la foc mic si se asteapta pana isi recapata consistenta lichida, dupa care se filtreaza totul prin tifon, obtinandu-se un unguent cu tenta rosiatica, care se va pastra la frigider.


ULEIUL DE SUNATOARE PENTRU UZ EXTERN - Se maseaza usor zonele cu probleme, de 2 - 3 ori pe zi sau se imbiba o compresa cu ulei care se aplica direct pe locul afectat. Pentru combaterea mancarimilor pielii si a usturimii se adauga in uleiul de sunatoare cateva picaturi de ulei volatil de menta.

In cazul ranilor deschise se aplica cu spatula in strat subtire, omogen, pe toata suprafata plagii, sub pansament steril ce se va schimba la 12-24 ore.

In masajul terapeutic sau de relaxare se poate amesteca cu uleiuri esentiale de: neroli, musetel, bergamota, patchouli, levantica, portocal, trandafir, ylang-ylang. La 10 ml ulei de sunatoare – 5 picaturi ulei esential.

ULEIUL DE SUNATOARE PENTRU UZ  INTERN - O lingura de ulei de sunatoare luata pe stomacul gol este utila in cazurile de fiere lenesa, dureri de ficat, pietre la vezica biliara, in cazul durerilor de cap care apar la persoanele care au probleme biliare, dureri reumatice, junghiuri intercostale, crampe musculare, colici, rinichi, durerile din piept, migrene, dureri de urechi, ochi iritaţi.

El este insa si un leac excelent al diareei. Nevralgia trigemenului poate fi si ea combatuta cu sunatoare, daca se beau zilnic 2-3 cesti cu ceai de sunatoare si se freaca (extern) cu ulei de sunatoare timp mai indelungat locurile afectate.

Pentru afectiuni bucale se face gargara cu 1 lingurita de ulei nediluat de 3 ori pe zi, adica se mesteca uleiul timp de 3-5 minute dupa care se arunca si se clateste gura cu tinctura de galbenele diluate in apa (dupa mesele principale).
Poate fi folosit ca ulei de masaj, reface tenurile îmbătrânite şi elimină durerile după fracturi.



Tataneasa (Symphytum officinale)
Uleiul sau alifia de tataneasa - este un bun adjuvant în ulcer varicos, procese inflamatorii, contuzii, cancer de piele, dermatoze, iritatii dermice.

Ajuta la refacerea rapida a pielii dupa rani, arsuri, interventii chirurgicale si favorizeaza consolidarea articulatiilor dupa entorse si luxatii, iar in cazul fracturilor, accelereaza refacerea tesutului osos si consolidarea oaselor.

Utilizat in cicatrizarea estetica, fiind aplicat imediat dupa inchiderea ranilor si incetarea supuratiilor.

Folosit pe timp de iarna este foarte util in prevenirea reumatismului si a problemelor pielii generate de frig.

Tinctura de tataneasa - aplicată sub formă de comprese, este utilă în tratarea unor arsuri, răni, contuzii, echimoze şi fracturi.

Preparare ulei de tataneasa: se pun 100 g rădăcini uscate şi măcinate în 100 ml alcool şi se lasă la macerat 6 ore. Se adaugă apoi 1 litru de ulei de floarea soarelui şi se lasă 24 de ore, după care se fierbe timp de 1 oră pe baia de apă, amestecînd la intervale scurte. După 24 de ore de repaus, se strecoară şi se păstrează la rece, in sticluţe inchise la culoare.

Preparare alifie de tataneasa - Reteta 1: Este nevoie de rădăcină proaspătă de tătăneasă, curăţată şi rasă, sau rădăcini uscate, transformate în făină fină. Dacă se foloseşte pulbere de rădăcină uscată, aceasta trebuie umezită, cu cîteva ore înainte, cu alcool cît să formeze un terci. Pentru 50 g tătăneasă se folosesc 200 g untură nesărată de porc sau pasăre, iar pentru persoanele alergice la aceste grăsimi, se poate folosi unt sau margarină cu 80 la sută grăsime.

Planta este lăsată să clocotească 10-15 minute în grăsimea încinsă, iar după 24 ore de repaus, grăsimea este încălzită, strecurată, amestecată pe foc mic cu o lingură de miere, puţină tinctură de propolis şi 50 g de ceară de albine rasă. Amestecul trebuie agitat mereu pînă se răceşte şi se întăreşte ca o cremă. Alifia trebuie păstrată la rece.

Preparare alifie de tataneasa - Reteta 2: 4-6 radacini (in functie de marime) de tataneasa proaspete si spalate sunt taiate foarte fin, prajite iute in 250 grame de untura curata. Se lasa la odihna peste noapte, se incalzeste a doua zi si se filtreaza. Se toarna in recipiente mici si se pastreaza la frigider.

Preparare alifie de tataneasa - Reteta 3:  Din 12 g extract fluid de tătăneasă (se poate prepara şi acasă), 20 picături de esenţă de bergamonte, 20 g oxid de zinc, 10 g lanolină şi 30 g vaselină. Aceasta alifie este foarte buna in tratarea ranilor deschise.

ALIFIE DE TATANEASA PENTRU UZ EXTERN - Se foloseşte la ungerea articulaţiilor dureroase, seara, urmată de o compresă caldă, uscată, cîteva zile la rînd. Se poate dovedi utilă şi pentru urgentarea vindecării rănilor vechi, parezelor, luxaţiilor (în amestec cu extracte de arnică) şi bătăturilor dureroase.

Preparare tinctura de tataneasa - Reteta 1: 10 linguri rase de radacina uscata si macinata de tataneasa la 300 ml alcool de 70 grade, se lasa la macerat 10 zile dupa care se filtreaza. Se foloseşte pentru tamponări de mai multe ori pe zi, fiind foarte utilă pentru vindecarea mai rapidă a afecţiunii.

Preparare tinctura de tataneasa - Reteta 2: Se spala radacinile de tataneasa si se curata cu o perie, se taie marunt si se introduc intr-o sticla pina la git fara a se indesa, se toarna rachiu de secara sau de fructe si se lasa 14 zile la soare sau langa o sursa de caldura.

 Rachiul trebuie sa acopere radacinile, pentru a nu dezvolta bacterii.   Se foloseşte pentru tamponări de mai multe ori pe zi, sau sub forma de comprese la leziuni externe, raniri de tot felul, contuzii, hematoame si fracturi.


20 de comentarii:

  1. Buna!e un articol foarte interesant si sa stiti ca va dau dreptate cand spuneti ca acestea sunt cele mai bune metode si tratamente..din pacate, fiind la oras nu prea avem posibilitatea sa le folosim intotdeauna..in acest sens as vrea sa va intreb ce parere aveti de produsele din farmacii care spun ca sunt naturale..de exemplu am gasit crema asta http://www.sanafarm.ro/tis-gel-de-patlagina-p-4360.html de patlagina..si sincer ma intreb daca ele functioneaza sau nu..astept un raspuns..multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna si sper sa nu fie prea tarziu pentru raspuns!
      Din pacate produsele din farmacii sau din plafare nu sunt complet naturale. Dar sunt de preferat produselor care nu sustin ca sunt naturale. Unele sunt eficiente altele nu. Depinde de la caz la caz. In locul unguentului de patlagina se poate folosi uleiul de masline sau ulei de galbenele si frunza de varza. Locul afectat se unge cu ulei de masline sau de galbenele iar deasupra se pune o frunza de varza zdrobita usor cu sucitorul. Se infasoara cu un prosop de bumbac si se lasa peste noapte. In timpul zilei se unge doar cu ulei de galbenele. Daca locul este cicatrizat se poate folosi crema de tamaie.

      Acest tratament este util in caz de: plagi, julituri, arsuri, taieturi, infectii ale pielii, rani supurande.

      Ștergere
  2. buna ziua, as dori sa intreb, imi pot face tinctura de tataneasa din planta , are aceleasi proprietati, de unde eu am cumparat tatneasa , mi s-a spus ca este planta nu radacina, multumesc .

    RăspundețiȘtergere
  3. buna eu asa vrea sa va intreb la mine tot anu am probleme cu minile numai in perioada de iarna nu prea dar cum vine primavara la mine minile ma incep a minca si se face to bubite cu apa si dupa asta crapa tot si am incerat tot felu de metode acum imi fac injecti de dexamethason si imi terece pe vrio 4 zile si iar apare am fost si la cel mai mare dermatolog din moldova si nimeni numi gaseste leacu poate prin metode vechi ajutatima va rog

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca răspunsul este tarziu,dar eu îți răspund ,uleiul de TAMANU este foarte bun în boli de piele. Ai grija de mâinile tale pt ca proriazisul pustular este cel mai rău ,adică cu timpul faci artrită psoriazica, te dor degetele și nu le poți folosi. Nu dispera te ajuta mult uleiul de tataneasa și sunatoare pt dureri mari Cum am eu acum

      Ștergere
  4. Buna .cred ca si eu am aceasi problema cu mainile ca si tine.bubite cu apa ce ma mananca si care apoi se sparg si raman crapaturi ce se vindeca foarte greu.folosesc manusi cand bag mainile in apa.e un cosmar .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru cei cu bubite cu apa si care se usuca si raman scuame si pielea e rosie in zona respectiva... faceti o biopsie. Un dermatolog ok ar fii trebuit sa va recomande deja asta... poate fii o simpla dezhidroza sau... psoriazis. Daca spuneti ca nu trece si poate chiar se extinde in timp... poate in momente cand sunteti mai stresati, sansele de a fii psoriazis sunt mari. Daca e asa, grija mare la tratamentele pe baza de cortizon - provoaca dependenta si la un moment dat nu mai are efect deloc. I.

      Ștergere
  5. eu am avut aceeas problema, nu am reusit nimic prin medicina alopata, sunati-ma pentru detalii la nr 0765246285, eu m-am vindecat

    RăspundețiȘtergere
  6. buna ziua,
    Vreau un sfat: daca puteti sa ma ajutati cu o reteta de crema pentru Purpura Annularis!
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara.daca puteti sa ma ajutati cu un remediu iimpotriva angioedem adica umflare la nivelul buzelor a ochilor.ma confrunt cu aceasta afectiune de 12 ani dar de un an este foarte rau ma umflu continu la buze.am luat antihistaminice hemisuccinat intravenos la greu,regim alimentar,fara antiinflamatoare,antibiotice.numai pot esti bine acum in in urmatoarele minute te transformi in monstru.multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tratarea psoriazisului : ceai din scoarta de stejar,dud alb si salcie in cantitati egale: o lingurita din fiecare se fierbe cu
      1,5 l. apa timp de o ora la foc mic. Se bea cite o cana inainte de mesele principale (de 3 ori/zi). Reteta a aprut in Formula As in urma cu citiva ani, si apartinea unei doamne din Fieni. Vindecarea apare dupa cca. 3 saptamani
      2-3 saptamani. Va doresc multa sanatate..

      Ștergere
    2. salut tuturor... toate bolile pe care la avem noi oamenii incep de la un singur principiu... aciditatea din corpul nostru, prima data trebue sa eliminam o parte din aciditate si dupa asta incepem cu tratamentul naturist.pentru scaderea aciditatii eu folosesc zeama din 1 lamaie 1 lingurita de bicarbonat si 50 mg de apa se amesteca si se asteapta 2 minute dupa care se consuma tot...asa 1 saptamana este indicat sa consumati apa de izvor nu de rubinet sau cumparata finca are PH si aciditate ridicata

      Ștergere
  8. Eu va recomand pentru problemele pieli sa cautati sa faci un tratament pe baza lotiunea protectoare de la Gloves In A Bottle. Eu am avut probleme cu pielea uscata si crapata si doar cu aceast produs am reusit sa ma vindec. Tot cu aceast produs amica mea a scapat de o eczema de cativa ani de zile. Deci recomand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Postacilor, cautati si voi alte site-ri pentru tâmpeniile voastre...aici lumea intra sa se faca bine cu leacurile, nu cu ale voastre tampenii...

      Ștergere
  9. Eu va recomand pentru problemele pieli sa cautati sa faci un tratament pe baza lotiunea protectoare de la Gloves In A Bottle.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am avut probleme cu pielea uscata si crapata si doar cu aceast produs am reusit sa ma vindec.

    RăspundețiȘtergere
  11. Tot cu aceast produs amica mea a scapat de o eczema de cativa ani de zile. Deci recomand

    RăspundețiȘtergere
  12. am citit comentariile,am psoriazis pe degete si palme,coate,talpi.
    de2 ani sunt in tratament cu unguiente si medicament NEOTIGASON DE 10 MG.
    ma simt bine dar o conditie {o sugestie a doctorului} nu am putut sa o aplic de prima data ;
    sa tin pe timpul noptii mainile si picioarele unse cu daivobet in manusi de acril respectiv pungi.
    anul asta procedez asa ,rezist 3-3 ore dupa culcare .
    fac analize din 3 in 3 luni obligatoriu{tablou de sange si urina}
    fara dulciuri,grasimi.
    eu folosesc de la plante medicinale ulei de oregano salbatec,ulei de lavanda,ulei de rosmarin,ulei de vitamina E dar cumpar produse scumpe si serioase.
    este nevoie de specialist {dermatolog}.
    am pornit cu consultatii dese la inceput acum merg la AN dar medicul de familie urmareste trimestrial analizele medicale.
    sunt la lucru in Israel si respect recomandarile doctorului.
    am platit vizite care au durat 10 minute ,altele mai mult ,imi permite corespondenta electronica,este incurajator .
    am vrut sa scriu si sa incurajez oamenii bolnavi de psoriazis .
    am inteles ca este un program biologic ptr cei grav,decontat de casa de sanatate ,am inteles ca este o alocatie de sprijin bolnavilor inregistrati la cabinetele medicale.
    doresc multa sanatate si rabdare.
    citesc ce se posteaza cite o data te inspira sau te linisteste cand citesti cate boli pot sa apara intr-un om.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încearcă uleiul de Tamanu si după nu ai sa mai folosești chimicale.Eu am încercat ce folosești tu ,dar nu recomand ,uleiurile din plante sunt bune, dar în psoriazis ajuta uleiul de sunătoarea și tataneasa ,Îți ia mancarimea cu mana și durerile ,dacă ai ,uleiul de Tamanu vindeca în câteva zile ce nu fac alte tratamente în ani de zile.Este puțin în sticla și cam scump ,îl folosesc numai când sunt grav ,pe urma folosesc uleiul de tataneasa și sunatoare este ieftin ,ușor de făcut în casa .Sănătate

      Ștergere

TOP Saptamanal din cele mai citite articole

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...