miercuri, 1 iunie 2011

GALBENELE (Calendula officinalis)

Denumiri populare - boance, calce, calinica, căldăruşa, cilimica, coconiţe, crăiţe, fetişca, filimica, floare galbenă, flori oseneşti, gălbenare, gălbenele, hilimica, nacotele, ochi galbeni, ruginele, rujuliţa, roşioara, ruşculiţe, salomie, sinilii, stincuta, tătăiaşi, vizdoage.

Raspandire - o putem intalni in intreaga tara pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, a cailor ferate si pe langa garduri.

Perioada de vegetatie - planta anuala care infloreste din luna mai pana in septembrie.

Recoltare - se recolteaza florile fara codite cand sunt complet dezvoltate. Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, dupa ce se ridica roua si pana seara se usuca in straturi subtiri, la umbra.

Proprietati - cicatrizant intern, vermifug, calmarea durerilor menstruale, coleretic, antispastic, antiinflamator, antiseptic, antimicotic, antiviral, antitumoral.

Uz intern - gastrite, adjuvant in ulcer gastric si duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, boli de ficat, dismenoree, tulburari menstruale.

- se face infuzie din 2 lingurite floare uscata la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 15 - 20 minute dupa care se filtreaza. Se bea in cursul unei zile, de preferinta pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de masa.

- infuzia preparata dintr-o lingura de plante uscate la 500 g apa, bauta treptat in serii de cate 15 zile, cu pauze, se foloseste in tratamentul adjuvant al cancerului, mai ales in amestec egal cu coada calului si al unor boli autoimune. In compozitia chimica a galbenelelor distingem si sarurile de mangan care, alaturi de substantele carotenoide, dau caracterul antitumoral al galbenelelor.

- tinctura obtinuta din 20 g flori proaspat culese, taiate marunt si puse in 100 g alcool de 70 grade. Se tine la loc calduros timp de 3 - 4 saptamani dupa care se strecoara si se pune in sticle mici inchise la culoare. Se iau intre 10 - 20 picaturi pe zi.



Uz extern - leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degeraturi, rani purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sanilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoza, intepaturi de insecte, ingrijirea pielii.

- se aplica comprese in cazul ranilor, arsurilor, ulceratiilor, tenurilor foarte uscate, leucoreei si bolilor de ochi. Se face o solutie din 10 g tinctura si 90 g apa fiarta si racita.

- se fac bai de sezut din 30 g de flori lasate la macerat in apa rece 24 ore. Maceratul se fierbe timp de 10 minute apoi se adauga in apa din cada sau intr-un lighean mai mare ( cat sa ne acopere soldurile ). Baile de sezut vor dura timp de 10-15 minute si se fac de doua ori pe zi, dimineata si seara, timp de 12 zile.

- se foloseste sucul portocaliu care curge in momentul cand rupem planta. Negii unsi de cateva ori pe zi cu sucul vor disparea, la fel semnele din nastere sau petele de batranete.

- planta intreaga proaspat culeasa, se pune in blender si se mixeaza pana la omogenizare. Ajuta impotriva cancerului de piele, a petelor de batranete.

- unguentul de galbenele se obtine din 3 - 4 g de suc proaspat stors din flori cu 30 g de unt proaspat nesarat sau grasime de porc topita. Se foloseste in rani, arsuri, degeraturi si psoriazis.

- pasta de galbenele se obtine din 5 g de tinctura cu 10 g oxid de zinc, 10 g de lanolina si 10 g vaselina care se pun la bain-marie. Se lasa pe foc amestecand in continuare pana pasta devine omogena. Se foloseste in impetigo, eczeme.


2 comentarii:

TOP Saptamanal din cele mai citite articole

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...