luni, 27 septembrie 2010

ULEI DE GALBENELE

Preparare ulei de galbenele

In jumatate de litru de ulei de masline, de samburi de struguri, palmier, porumb sau de susan se pun 10 linguri de flori de galbenele uscate si maruntite.

Uleiul trebuie sa fie cu doua degete deasupra plantelor pentru a le acoperi in intregime ( in caz contrar acestea vor prinde mucegai ).

Se lasa sa macereze la soare vreme de 2 - 4 saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci.

Trateaza pielea arsa si inrosita de soare, calcaie crapate, maini aspre.

Din ulei se poate face si un unguent prin adăugarea de ceară de albine, amestecul topindu-se apoi pe o baie de apa. Unguentul rezultat se strecoară, se pune in cutii inchise ermetic si se foloseşte extern.

Tratamente interne

Afectiuni bucale - se mesteca 1 lingurita de ulei timp de 3-5 minute, dupa care se arunca si se clateste gura cu tinctura de galbenele diluata in apa (dupa mesele principale).

Se ia cate 1 lingurita de ulei ( se poate pune pe putin zahar ) inainte cu o ora de mesele principale in caz de: ulcer gastroduodenal, colita, faringo-amigdalita, laringita acuta, traheobronsita.

Tratamente externe

Arsuri solare - ajuta la vindecarea rapida, reduce senzatia de durere si usturime. Pentru cicatrizarea estetica a arsurilor de gravitate mica si medie se folosesc compresele cu tinctura de galbenele diluata cu apa distilata in proportie de 1:3 - 1:5.

Clatirea gurii cu ulei de galbenele ajuta in: afectiuni bucale (stomatita, gingivita, aftoza bucala, candidoza), rani, sangerari, plagi infectate, diferite eczeme, acnee, degeraturi.

Este recomandat pentru utilizarea cosmetica in ingrijirea epidermei uscate si sensibile. Are actiune cicatrizanta, tonica, antiiritanta, de reducere a fragilitatii vasculare si îmbunatateste circulatia sanguina periferica. Se recomanda si in inflamatiile dermice si ale mucoaselor, in tratarea vanatailor.

Ten - bio-flavonoidele continute actioneaza si reduc fragilitatea vaselor de sange capilare, de aceea este recomandat si in tratamentele anticuperozice.

Vergeturi - se face masaj cu ulei de galbenele in amestec cu levantica, seminte de in sau ulei din ficat de cod. Uleiul de galbenele mai poate fi amestecat cu ulei din germeni de grau.


MASCA CU ULEI DE GALBENELE PENTRU PAR GRAS- elimina matreata si da stralucire

15 ml ulei de gălbenele, 4 ml ulei de cedru, 4 picaturi ulei de lavanda (sau petitgrain), 4 picaturi ulei de chiparos, se amesteca intr-un recipient mic inchis la culoare.

Se maseaza radacina parului si se inveleste capul cu un prosop. Dupa o ora se spala parul cu sampon. Tratamentul se repeta saptamanal.


ALIFIE PENTRU HIDRATAREA INTENSIVA A TENULUI

- 15 ml ulei de gălbenele, 7 gr miere de albine, 50 gr de iaurt și grasime ​​de la o gaina de tara.
Se incalzesc pe baie de apa pana compozitia devine omogena. Se unge fata cu alifia preparata si se lasa sa actioneze 15 minute dupa care ne stergem cu un prosop umed de excesul de grasime.


MASCA PENTRU TEN CU ACNEE

- 16 ml ulei de galbenele, se amesteca cu 8 ml ulei de semințe de struguri și 8 ml ulei de sunătoare. In acest amestec uleios punem 32 ml suc de aloe și 50 gr pulpă de cireșe. În loc de cireșe pot pune mere acre, pepene verde, struguri, pere sau caise.

Se amestecă totul și imediat se pune pe fata. Durata de actionare este de 25 minute. Daca vi se pare prea mare cantitatea impartiti reteta la jumatate.


Contraindicatii la folosirea galbenelelor si a preparatelor pe baza de galbenele

- preparatele pe baza de galbenele nu se recomanda copiilor sub 12 ani fara recomandarea unui specialist.

- in timpul sarcinii folosirea galbenelelor in stare pura este contraindicata. Preparatele cu galbenele cum ar fi tincturile si cremele se pot folosi fara probleme. Dar totusi este indicata parerea unui specialist pentru a evita posibile reactii alergice.

- este contraindicata folosirea galbenelelor in amestec cu plante sedative, cum ar fi valeriana si talpa gastei.

- nu este recomandata utilizarea galbenelelor persoanelor care suferă de reacții alergice la plante din familia Asteraceae (de exemplu, margarete sau mușețel), deoarece acestea pot avea prurit sau dermatita.

- este contraindicata utilizarea uleiului de gălbenele persoanelor cu insuficiență cardiovasculară și presiune redusă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

TOP Saptamanal din cele mai citite articole

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...