miercuri, 6 octombrie 2010

LARINGITA - AFECTIUNI ALE APARATULUI RESPIRATOR

LARINGITA 

Este o inflamate a mucoasei laringiene, superficiala la adult si mai grava la copil, avind in vedere particularitatile anatomice ale laringelui copilului, ca si aptitudinea mai redusa a acestuia de a expulza secretiile prin tuse.

Laringita acuta imbraca doua forme, cu tratament diferit, in functie de virsta: laringita acuta nespecifica si laringita acuta simpla la copil. Diagnosticul trebuie stabilit de medicul de familie si medicul specialist ORL, care recomanda tratamentul.

Semnele bolii sunt:

Raguseala, jena in git, dureri locale usoare. Se asociaza tusea, oboseala, semne generale de tipul febrei moderate. Leziunile sint simetrice, afectind ambele corzi vocale, cu prezenta secretiilor.

La copii, debutul este precedat de o simpla jena in git cu usoara febra si tuse iritativa, care poate imbraca insa si forme mai grave. De asemenea se constata prezenta fenomenului de raguseala, pina la disparitia bolii.

Evolutia, de obicei scurta, merge spre vindecare in citeva zile. Raguseala dispare lent.Fenomenul de afonie - lipsa vocii - dispare mai greu la femei. Rareori infectia coboara in arborele traheo-bronsic, in special la virstnici.


Ce trebuie sa faca o persoana care are laringita?

- tratament local care consta in repaus vocal care este esential
- inhalatii cu substante balsamice, aplicare de caldura locala
- aerosoli cu antibiotice, administrare de antiinflamatorii sau administrarea de antibiotice, la nevoie
- repaus la pat sau in camera, la temperatura adecvata (20 - 22 grade)
- evitarea fumatului si a consumului de bauturi alcoolice
- la copii, tratamentul consta in repaus la pat in pozitie semisezinda, administrare de antibiotice pe cale generala, umidificarea atmosferei respirate de bolnav.
- multe lichide, ceaiuri si sucuri  naturale
- sunt interzise alimentele prea reci sau prea calde, alimentele iritante, condimentele, mâncărurile acide (chiar şi unele fructe), nucile, seminţele uscat.




TRATAMENTE NATURISTE PENTRU LARINGITA - ROSU IN GAT

Intern se vor folosi unul sau mai multe leacuri din retetele de mai jos:


- se bea ceai de nalbă mare ( este emoilent, antiinflamator si calmant ) care este cel mai eficient. La fel de bune sunt si anghinare, brancuta, busuioc, ciubotica-cucului, lumanarica, isop, coacaz negru, cozi de cirese, plamanarica, podbal sau sulfina. Se face infuzie cu o lingurita planta la o cana cu apa clocotita. Se beau doua cani de ceai pe zi.

- ceaiul din fructe de fenicul este diuretic, antiseptic, sedativ, carminativ si antiinflamator. Se face infuzie cu o jumatate lingurita fructe zdrobite la o cana cu apa clocotita. Cantitatea se bea in trei reprize dupa mesele principale.

- ceaiul de cimbru sau cimbrisor este calmant, antiviral, antiseptic expectorant si cicatrizant. Se face infuzie cu o lingurita planta la o cana cu apa. Se beau doua cani de ceai pe zi.

- ceaiul de flori de musetel este antiinflamator, antiseptic, emoilent si cicatrizant. Se face infuzie cu o lingurita flori la o cana cu apa clocotita. Se beau doua cani pe zi.

- ceaiul din frunze de patlagina este un ceai antiinflamator, emoilent, bactericid, hemostatic si cicatrizant.
Se face infuzie cu o lingurita frunze la o cana cu apa clocotita. Se beau doua, trei cani pe zi. Se foloseste si la gargara.

- se fierb la foc mic doua cepe cu tot cu coaja, vreme de cinci minute, intr-o cana de apa, dupa care se lasa sa se raceasca vreme de 10 minute, acoperind vasul. Se strecoara si se bea pe stomacul gol cat de fierbinte posibil. Ceaiul nu este foarte placut la gust, insa actioneaza foarte rapid.

- se amesteca o jumatate de pahar de suc de lamiie cu un pahar de miere, se pun la fiert citeva minute la foc mic. Se ia cite o lingurita din acest amestec la fiecare 5 minute.

- sirop de smochine: 500 g smochine la un litru apa la care se adauga 250 g miere. Se ia cate o lingurita de doua, trei ori pe zi.

- irop din suc de mere si zahar in parti egale, fiert la foc mic pana la consistenta siropoasa. Se iau cate doua linguri inainte de masa.

- sirop din decoct concentrat de praz, 200 g praz la 1 litru apa, amestecat cu miere in cantitati egale. Se iau 4-5 linguri pe zi.

- hrean ras amestecat cu miere in cantitati egale din care se iau doua, trei lingurite dupa mesele principale.

- decoct din 60 g varza  rosie la jumatate litru apa, indulcit cu miere. Se bea in cursul zilei.



Extern gargara,cataplasme sau comprese -  se vor folosi unul sau mai multe leacuri din retetele de mai jos:

- seara înainte de culcare se va face gargară cu apă călduţă şi bicarbonat de sodiu, după care se ia sub limbă o lingură de miere polifloră.

- se face un macerat din 100 g tarate intr-un litru de apă clocotita, se indulceste cu miere si se bea cat mai mult in timpul zilei.

- ceaiul din flori de arnica este antinflamator, antiseptic, diuretic, calmant si cicatrizant. Se face infuzie cu o ligurita flori la o cana cu apa clocotita. Se face gargara de mai multe ori pe zi.

- ceaiul din frunze de salvie este antiseptic, antispastic, cicatrizant. Se face infuzie cu doua lingurite frunze la o cana cu apa clocotita. Se face gargara de mai multe ori pe zi.

La fel de bune pentru gargara sunt ceaiurile de muşeţel, tei, sulfină, pătlagină, nuc, lumanarica, isop.

- sunt eficiente si compresele pe torace cu radacini de hrean ras sau cu faina de mustar negru.

- peste o lingurita de propolis sfaramat se pune o cana de apa fierbinte. Se face gargara de 2 - 3 ori pe zi, cu inghitirea continutului.



<< INAPOI LA PAGINA PRINCIPALA

9 comentarii:

  1. super frumoasa,doresc si eu o icoana cu sfanta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exista sfinti?? inseamna ca orcine este, vrei o poza cu mine? Treziti-va oameni religia este o boala psihica.

      Ștergere
    2. Boala psihica ai tu.

      Ștergere
  2. Eu nu am amigdale, de aceea daca ma imbolnavesc fac faringita sau laringita. Ultima e frt neplacuta pentru ca l amine e insotita de pierderea vocii, iar recuperarea e tare anevoioasa. La primele simptome de dureri in gat iau pastile de supt, Trachisan de exemplu ca sa opresc procesul inflamator. Efectul remediilor enumerate in acest articol este de durata mai lunga, cel putin pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu iau pentru laringita spray de propolis si Isla comprimate de supt, 3 pufuri de spray pe zi si pina la 6 pastilute. Sunt foarte eficiente si, cel mai iportant, sunt naturiste.

    RăspundețiȘtergere
  4. si pe mine ma ajuta propolisul, dar sa fie mai eficient iau fac si gargara cu trachisan.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, combinatia de Isla si spray de propolis o folosesc si eu. Am citit-o pe undeva pe bloguri. Ajuta foarte bine si e si natursita, fara sa bagi tot felul de prostii in tine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Alimentatia si igiena orala sunt importante. Cresteti imunitatea si luati cateva zile pastilele Trachisan. Puteti lua si vitamin C. Combinatie perfecta pentru zile proaste.

    RăspundețiȘtergere

TOP Saptamanal din cele mai citite articole

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...