vineri, 19 septembrie 2008

TUSE USCATA SI UMEDA - AFECTIUNI ALE APARATULUI RESPIRATOR

 TUSE USCATA SI UMEDA

Se deosebesc doua forme de tuse: tusea umeda sau productiva, care este urmata de expectoratie si tusea uscatasau seaca, in care nu exista expectoratie.

Tusea uscata este provocata de o iritatie, cauzata de fumul de tigari, de inhalarea prafului, a substantelor chimice, a gazelor sau a altor iritanti din atmosfera. Gripele si racelile pot fi insotite de accese de tuse seaca.

Daca te confrunti cu acest tip de tuse, consuma supe si lichide cat mai multe. Este stiut faptul ca ceaiurile si lichidele calde calmeaza iritatia suparatoare.

Tusea umeda (sau productiva) este cauzata de alergii, infectii ale tractului respirator, fiind insotita de sputa. In caile respiratorii se formeaza un mucus, care blocheaza respiratia, iar prin tuse organismul incearca sa-l elimine.

Tusea poate avea origini foarte diverse: bronhopulmonare (bronsita, traheita, astm, cancer bronhopulmonar, inhalare a unui corp strain, dilatatie a bronhiilor, tuberculoza), dar si otorinolaringologice (otita, rinofaringita, sinuzita), pleurale (pleurezie, pneumotorax), cardiace (insuficienta cardiaca stanga) sau digestive (reflux gastroesofagian).

Ce trebuie sa faca sau sa nu faca o persoana care tuseste?

- utilizarea expectorantelor prescrise de medic pentru a usura expulzarea secretiilor bronsice. Ele scad vascozitatea sputei, facilitand astfel eliminarea ei.

- tusea nefiind decat simptomul unei boli, nu este tratata pentru ea in sine, cu medicamente antitusive, decat daca este uscata si foarte deranjanta. Antitusivele sunt contraindicate in caz de tuse umeda, deoarece, suprimand tusea, ele pot provoca o acumulare de secretii in bronhii si plamani si pot agrava jena respiratorie.



TRATAMENTE NATURISTE PENTRU TUSE USCATA SAU UMEDA

Intern se vor folosi unul sau mai multe leacuri din retetele de mai jos:


INHALATII

- se fac inhalatii cu ulei de menta sau ulei de eucalipt timp de 15 minute seara la culcare. Se pot face si dimineata dar cu conditia sa stati in casa toata ziua, fara sa fiti expusi la curent si frig. Ajuta la decongestionarea cailor respiratorii, reduce simptomele de raceala de la prima sedinta.

CUISOARE , MIERE

- sirop calmant pentru gat: puneti 5-6 cuisoare intr-o cana de miere si lasati-o la rece peste noapte. Dimineata, scoateti cuisoarele si luati o lingurita de miere. Cuisoarele aromate potolesc durerea, iar mierea potoleste iritatiile.

DULCEATA DE PETALE DE NARCISA

- se iau 2-3 linguriţe pe zi de dulceaţă de petale de narcisă contra tusei iritative. Contra tusei spastice, se bea ceai cald de petale de narcisă, în amestec cu frunze de mesteacăn (în părţi egale).

Reteta Dulceata de petale de narcisa >>

SIROP DE BRAD SAU PIN

- este recomandat siropul de brad sau de pin, care face bine atat la tuse, cat si in afectiunile respiratorii si in faringite. Daca preferi zmeura, siropul din acest fruct te va ajuta sa scapi de bronsita si de tuse.

GHIMBIR

- se bea ceai de ghimbir care actioneaza ca puternic antiinflamator, calmeaza tusea si durerile din gat. Ceaiul de tei este bun in infectiile respiratorii si in toate tipurile de tuse.

MACESE

- poti face un cocteil din macese, muguri de pin si de brad. Se indulceste dupa preferinta cu putina miere care calmeaza tesuturile iritate.

TINCTURA DE PROPOLIS

- cate 5 - 20 picaturi la copii ( in functie de varsta ) amestecate cu miere
- 20 - 30 picaturi la adulti, se toarna cu picatura direct pe gat pentru un efect mai puternic.

RIDIGHE NEAGRA

- se da pe razatoarea mica o ridiche neagra, apoi se amesteca cu 50 ml miere de albine. Dupa 1-2 ore se strecoara amestecul si se pastreaza la frigider cateva zile.

Se iau din acest sirop cate 6 - 7 lingurite pe zi. Aajuta in calmarea tusei, avant un puternic efect antiinflamator si antimicrobian. Ajuta expectoratia.

ZAHAR BRUN, ZAHAR CANDEL, STAFIDE, LAMAI, WHISKY 

- 2 bucati de zahar candel, 450 g de stafide, sucul de la trei lamai, 100 g zahar brun si o cantitate de whisky cat sa se formeze un sirop. Se poate folosi doar dupa dizolvarea completa a zaharului candel care are nevoie de cateva saptamani pentru a se topi. Poate fi pastrat mult timp.



TRATAMENTE NATURISTE TUSE USCATA SAU SEACA

MIERE

- o lingura de miere de 3 ori pe zi - creeaza un strat protector pe mucoasa gatului si calmeaza iritatiile la nivelul acestuia, avand si puternice proprietati antibacteriene. Mierea nu se recomanda copiilor sub doi ani, din cauza riscului de declansare a botulismului.

LEMN DULCE

- ceai de lemn dulce - un bun expectorant, alina iritatia din gat si creeaza o pelicula protectoare, decongestionand sistemul respirator. De evitat de catre persoanele ce fac tratamente cu steroizi si cei ce au probleme cu rinichii.

Infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml apa fierbinte. Se bea cald, de cate ori  se simte nevoia.

CIMBRU

- ceai de cimbru - relaxeaza muschii traheei si ai bronhiilor, decongestionand caile respiratorii blocate de raceala.

Preparare ceai de cimbru: pune 200 ml apa la fiert, cand da in clocot, stinge focul si adauga 1 lingurita de planta, lasa amestecul sa stea acoperit timp de 10 minute. Se bea cald, 3 cani pe zi inainte de masa.

ALOE, MIERE

 - 3 frunze de aloe ( planta trebuie sa aiba minim 3 ani ) le pui la frigider pentru 3 zile. Se scot, se maruntesc frunzele in blender, se amesteca cu 3 linguri de miere si 50 ml vin rosu.
Se ia cate o lingură de 3 ori pe zi

MIERE, GHIMBIR, MENTA

- 100 gr miere se amesteca cu 1 lingurita rasa ( proaspat ) de ghimbir si 10 picaturi ulei esential de menta. Se lasa 1-2 ore pentru sinergizare. Amestecul rezista 10 zile in frigider. Se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi.

Daca nu aveti ulei esential de menta atunci faceti o infuzie concentrata din 1 lingurita de menta la 50 ml apa fierbinte. Se strecoara, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu menta si ghimbirul ras. Acest amestec nu rezista mai mult de 1 zi. E posibil sa fermenteze chiar daca e pastrat la frigider.

LAPTE, MIERE

- o cana de lapte cald, se amesteca cu o lingura de smantana de casa, un galbenus de ou bine batut si o lingurita de miere. Se bea dimineata pe stomacul gol.

FRUNZE DE COACAZE NEGRE, POTBAL, PATLAGINA

- 500 ml de apa clocotita se toarna peste 1 lingurita frunze de coacaze negre, 1 lingurita potbal si o lingurita patlagina. Se lasa la infuzat 15- 20 minute.

Se bea dupa 2-3 ore, in trei reprize pe toata perioada zilei.

PATLAGINA

- 1 lingurita planta uscata la 200 ml apa din care se  bea una sau doua cani pe zi.

CEAPA, MIERE

- decoct din ceapa: se fierbe o ceapă mare albă în 500 ml apă timp de aproximativ 10 - 15 minute pana scade lichidul la jumatate. Se adauga miere dupa racirea lichidului si se bea cate putin, in reprize pe tot parcursul zilei.

SCAI VANAT 

- decoct din scai vanat: 1 lingurita planta uscata la 200 ml apa care se fierb aproximativ 10 minute, dupa racire se iau doua-trei linguri de trei ori pe zi.



TRATAMENTE NATURISTE TUSE UMEDA SAU PRODUCTIVA

POTBAL

- se face o infuzie din 2 lingurite de planta uscata la o cana apa si se beau doua  trei cani pe zi.

MUGURI DE PIN

 - infuzie din doua lingurite de muguri de pin la o cana cu apa clocotita, se beau doua - trei cani pe parcursul zilei.

FLORI DE TEI

- o lingurita de flori uscate la 200 ml apa clocotita, se beau doua - trei cani pe zi.

CIMBRISOR

 -  se infuzează o lingurita de planta la o cana cu apa clocotita si se beau 2 cani în timpul zilei. Are proprietati expectorante si antiseptice.





3 comentarii:

  1. si noi folosim siropul de mugure de brad impreuna cu siropul de iedera ( prospan). Foarte buna combinatia si eficienta

    RăspundețiȘtergere
  2. Siropul Prospan exista si in varianta de pastile efervescente...mie aste aimi plac mai tare pentru ca sunt mai comode de luat

    RăspundețiȘtergere
  3. fetita mea are 7 ani si de doua saptamani tuseste si nu ii trece cu nimic ce as putea sa ii mai dau ca sa ii treaca

    RăspundețiȘtergere

TOP Saptamanal din cele mai citite articole

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...