sâmbătă, 18 septembrie 2010

GRIPA - AFECTIUNI ALE APARATULUI RESPIRATOR


GRIPA ( viroza respiratorie )

Este o infectie respiratorie acuta virala care afecteaza caile respiratorii.
Simptomele specifice gripei sunt destul de diferite de semnele unei banale raceli, precum si de simptomele altor infectii respiratorii.

Acestea apar brusc si se dezvolta extrem de rapid: febra, frisoane, cefalee, dureri musculare si de articulatii, dureri de gat, lipsa apetitului, tuse seaca, stare generala alterata.

Gripa nu este doar o simpla raceala. Cand ai gripa trebuie sa stai 2-4 zile in pat, vindecarea completa survine in 3-4 saptamani.

Ce trebuie sa faca o persoana care are gripa?

- sa se odihneasca cat mai mult
- sa bea foarte multe lichide, pentru a hidrata corpul care din cauza febrei pierde foarte multe lichide.
- sa-si controleze temperatura
- sa utilizeze daca este nevoie picaturi nazale pentru a nu avea probleme respiratorii
- sa ia antitermice ( paracetamol, ibuprofen etc ),  pentru reducerea febrei si pentru calmarea durerilor.
- abandonarea fumatului ( in cazul fumatorilor )
- se va consuma mai multa: ceapa, usturoi, varza, salate crude, ridichi negre, gutui, miere de salcam si tei.

TRATAMENTE NATURISTE PENTRU GRIPA

Intern se vor folosi unul sau mai multe leacuri din retetele de mai jos:

- sirop cu extract natural dintr-o ridiche neagra, care se taie in doua jumatati egale si, in fiecare parte, se face o scobitura cu ajutorul unei linguri de fier.In scobitura se pune miere, iar dupa 6 ore se formeaza un sirop cu extract din ridiche care se bea, avand efecte emoliente si imuno-stimulatoare.

Prepararea se repeta cu aceeasi ridiche de 2-3 ori pe zi, pana la vindecare. Tratamenrul este eficient si pentru tuse.

- lapte fierbinte intr-o cana, indulcit cu miere si o lingura de sirop sau decoct de ceapa sau praz, care se consuma dimineata si seara.

- fiertura dintr-un pumn de ovaz intr-un litru de apa data in clocot 5 minute; se strecoara, se adauga 3 linguri miere de albine, zeama unei lamai sau 2 linguri sirop de zmeura si se bea cate o cana in fiecare dimineata, pe stomacul gol.

- sirop din 250 ml suc de morcov proaspat, amestecat cu 3 linguri zahar si putina apa; se fierbe pana se ingroasa ca un sirop si se iau 3-4 lingurite pe zi.

- sirop din 100 g catei de usturoi zdrobiti, care se infuzeaza, timp de 15 minute, in 250 ml apa clocotita; se adauga 200 g zahar si se iau cate 2 linguri pe zi.

- decoct din 100 g frunze de salata verde in 150 ml apa; se fierbe 5 minute, se indulceste cu miere si se beau cate 2 ceaiuri caldute pe zi.

- se lasa la macerat patru cepe, timp de 24 de ore, într-un litru de apa calduta. Se bea o ceasca între mese si înca una înainte de culcare. Acest preparat luat dimineata pe stomacul gol, mai are proprietatea de a ameliorara diabetul.

- solutia alcoolica de ceapa ajuta la resorbtia edemelor de la nivelul membrelor inferioare: se toaca foarte fin 150 g de ceapa. Se adauga o cantitate egala de alcool de 90°. Se lasa la macerat zece zile, agitând zilnic vasul.

Se strecoara, storcând foarte bine. Se iau trei - patru lingurite pe zi, eventual dizolvate în putina apa. Se face o cura de o luna, care poate fi reluata de doua sau de trei ori pe an.

- macerat din 2 cepe taiate in felii subtiri care se pun intr-un litru de apa plata sau de izvor. Se va lua un pahar de macerat intre mese si un alt pahar seara la culcare, vreme de vreo 15 zile.

-  miere de albine (4 linguri) amestecata cu 4 linguri unt si 100 ml alcool rafinat 30%, din care se ia cate o lingura dimineata, pe nemancate.

- polen cate 3 ligurite pe zi, pentru imbunatatirea imunitatii.

- tinctura de propolis 30 de picaturi se amesteca cu 2 linguri de miere si se iau cate 3 lingurite pe zi. Se pot adauga si 2-5 picaturi de ulei volatil de ghimbir, menta, brad sau catina alba.


Extern se vor folosi unul sau mai multe leacuri din retetele de mai jos:

- bai fierbinti de maini si de picioare, dimineata si seara, timp de 8 minute, cu extract de nalba mare, mac, menta, iarba mielului, rotungioara, patrunjel si toporasi (in parti egale).

- daca simtiti ca ati luat gripa, imediat radeti putina ceapa, aranjati-o pe 2 bucatele mici de tifon si introduceti-le in nas. Pielea de langa nas o ungeti cu crema. Aplecati capul putin inainte, astfel ca sucul sa nu curga in gat si respirati prin tampoane 10 minute.

- o varianta de inhalatie, pentru gat. Ceapa rasa se pune pe o farfurioara, se acopera cu o palnie si bolnavul respira prin ea.

- frectii pe piept, de 3 ori pe zi, cu amestec din 2 linguri ulei de ricin si 1 lingura ulei de terebentina dupa care va inveliti cu o patura.

- comprese calde pe gat si piept, in faza de debut, cu decoct de musetel.

- va ungeti pe piept cu alifie de galbenele, apoi aplicati pe piept comprese cu bitter suedez.

- cataplasme cu rasina de brad ( topita in ceara, in raport de 1:1 ), faina de mustar sau de in.

- frunze proaspete de branca ursului, tocate marunt si aplicate pe piept si gat.


<< INAPOI LA PAGINA PRINCIPALA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

TOP Saptamanal din cele mai citite articole

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...