luni, 20 septembrie 2010

BRONSITA - AFECTIUNI ALE APARATULUI RESPIRATOR


BRONSITA DURERI IN GAT 

Cauzele favorizante ale bolilor respiratorii sunt factorii care determina reactii congestive (modificari circulatorii) ale mucoasei nazalei, faringelui, traheei si bronhiilor, ale alveolelor si ale pleurei.

Aceste modificari micsoreaza rezistenta si puterea de aparare locala a acestor tesuturi, ajutand sau declansand actiunea microbilor.
Aproape orice "raceala" incepe cu o rinita reprezentand inflamatia si secretia nazala abundenta.

Inflamatia la acest nivel produce edem (cresterea volumului) si se produce mucus (sputa). Edemul si sputa favorizeaza tusea si astfel respiratia devine dificila.

Exista doua tipuri de bronsita: 

-bronsita acuta, ce se instaleaza rapid, se vindeca in 2-3 saptamani; apare la persoane sanatoase ce nu mai sufera de alte boli. Nu necesita tratament medicamentos, se poate trata usor cu leacuri din plante.

-bronsita cronica, cu recurente frecvente, cu manifestari de lunga durata; apare de obicei la persoane fumatoare.

Bronsita cronica se manifesta cu tuse productiva (sputa) timp de 3 luni pentru cel putin 2 ani la rand. Este o forma de boala pulmonara obstructiva. ce afecteaza atat adultii cat si copii.


Cataplasmele cu cartofi dezinflameaza si calmeaza durerile de gat 

Au proprietati decongestionante, fiind recomandate in caz de bronsita, guturai, dar si pentru diverse afectiuni si neplaceri dermatologice (eruptii, arsuri, degeraturi, plagi). Se fierb cartofii cu ra tati de coaja, apoi se zdrobesc bine, cat sunt calzi, pe o bucata de tifon. Peste ei se pune o alta bucata de tifon. Cataplasma se aplica pe zona pieptului, dar cu atentie, sa nu fie prea calda. Se mentine in locul respectiv doua ore. Operatiunea se repeta de 2 - 3 ori pe zi.

Mod de Utilizare: 500 grame de cartofi se fierb bine in coaja, dupa care se pun intr-un servet sau un saculet de in si se zdrobesc. Pentru a evita arsurile, se infasoara mai intai gatul intr-un prosop, iar cartofii se aseaza deasupra. Se lasa sa actioneze pana cand cartofii s-au racit.


Pentru durerile in gat se mai pot folosi si cartofii cruzi
Mod de Utilizare: 1-2 cartofi se dau pe razatoare dupa care se amesteca cu lapte dulce sau cu otet de mere.Se pune compozitia intr-un servet dupa care se infasoara gatul. Se poate pune seara la culcare si se tine pana dimineata.




Cataplasma cu branza de vaci se recomanda contra tusei si bronsitei. Ajuta la fluidizarea flegmei si usurarea expectoratiei, avand totodata un efect dezinflamator.

Mod de utilizare: Branza se scurge bine de zer, apoi se intinde un strat de un centimetru grosime (la temperatura camerei) pe mijlocul unei panze (care poate fi un servet de bucatarie), iar marginile ramase libere se indoaie deasupra.

Se pune pe piept si se lasa sa actioneze o ora sau doua. Daca inflamatia e severa, branza se incalzeste repede. In acest caz, schimbati-o o data sau de doua ori, dupa cum este nevoie.


Cataplasme cu sare grunjoasa si lamaie - Lamaia si apa sarata fac minuni impotriva durerilor de gat. Luati un pumn mare de sare grunjoasa, impregnati-o cu suc de lamaie fierbinte, intindeti-o pe un tifon si aplicati-o pe gat. Puneti deasupra un fular gros, de lana, si lasati sa actioneze o ora.


Cataplasme cu praz - Pentru a calma repede durerile de gat, puneti la fiert in otet un praz taiat in bucati, pana se inmoaie bine. Stoarceti-l, presarati deasupra piper macinat si aplicati-l sub forma de cataplasma pe piept.

Prazul e bine cunoscut pentru actiunea sa asupra gatului. Imparatul Nero facea permanent o cura de cateva zile cu praz, pentru a-si pastra vocea.


Cataplasme cu musetel - Opariti o lingurita de musetel uscat cu  doua cani de apa clocotita. Lasati sa se infuzeze 5 minute. Varsati lichidul, cu flori cu tot, pe un servet moale, apoi aplicati-o direct pe gat.

Se lasa pana se raceste, dupa care procedeul se repeta. La fel de eficiente sunt si compresele cat mai calde cu ulei de masline sau ulei aromat de lavanda.


Compresa de varză - Se taie cotorul din varză, se zdrobeste cu sucitoarea pînă se înmoaie. Varza astfel prelucrată se aplică în jurul gâtului şi se acoperă cu o cârpă de lână. Varza se poate fierbe pentru a fi mai moale.


Daca aveti dureri la inghitire faceti gargara pentru curatare si calmare


Apa Sarata - Dizolvati 1 lingurita de sare de masa in 500 ml apa calduta. Aceasta proportie este suficienta pentru a reproduce continutul salin natural al organismului, astfel incat veti descoperi ca este extrem de calmanta. Folositi-o aproximativ 1 data la 1 ora.



Bicarbonatul de sodiu - folosit in gargara calmeaza, si el, inflamatia gatului. Se pune o jumatate de lingurita de pulbere, la un pahar de apa.

Otet de mere -  Antiseptic si bactericid, otetul de mere usureaza si durerile de gat. Amestecati o lingura de otet de mere cu o lingurita de miere, diluati-le cu apa calda si faceti gargara.

Ceai de echinacea - pentru cazuri severe de amigdalita. Procurati-o sub forma de tinctura de la un magazin specializat si puneti 1 lingurita (5 ml) de tinctura in 1 ceasca cu apa calduta. Faceti de 3 ori pe zi gargara cu acest ceai , dupa care inghititi.

Ceai de hidrastis -  Desi are gustul neplacut, aceasta planta face minuni impotriva unei dureri in gat. Ea are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii, astfel ca ataca infectia care da nastere durerii, reducand inflamatia tesuturilor.

Tinctura poate fi obtinuta de la un magazin specializat. Puneti 1 lingurita (5 ml) la 1 ceasca de apa fierbinte si faceti gargara o data la 2 ore. In acest caz, dupa gargara tinctura diluata nu trebuie inghitita.

Whisky - Adaugati 1 lingura de whisky la 1 pahar de apa calduta si faceti gargara. Este cantitatea potrivita de alcool pentru a amorti o durere in gat.

Cimbru si salvie - Ambele plante contin virtuti anti-durere de gat. Bogate in uleiuri esentiale si tanin, au efecte benefice, daca sunt folosite in gargara.

Cunoscuta inca din antichitate, salvia da un ulei aromat cu proprietati anti-inflamatoare foarte puternice, in caz de inflamare a gatului si a gurii. (E bine sa stiti ca 2-3 picaturi de ulei aromat de salvie, diluat in 10 cl apa, este mai activ decat infuzia preparata cu plante, dar daca o preferati, puneti o lingurita de planta uscata la o jumatate de litru de apa clocotita si faceti de trei ori pe zi gargara, vreme de 2-3 zile pe saptamana).

Cimbrul poseda aceleasi calitati antiseptice si anti-infectioase ca si salvia. Infuzia de cimbru poate fi amestecata cu o lingurita de miere si folosita, de asemeni, in gargara. Durerile de gat se calmeaza si daca veti mesteca cateva frunzulite de cimbru proaspat.




Miere si suc de lamaie - Diluati in apa fierbinte un varf de cutit de sare, sucul unei lamai si o lingurita de miere. Faceti gargara de trei ori pe zi (cat mai calda).

 Lamaia are proprietati anti-inflamatoare, iar continutul ridicat in vitamina C impiedica evolutia infectiei. In ce priveste mierea, se stie inca din antichitate ca este anti-bacteriana.

Suc fierbinte de lamaie cu miere -  Stoarceti o lamaie, amestecati sucul cu 2 lingurite de miere si turnati deasupra apa fierbinte. Puteti adauga 2 lingurite de whisky, palinca sau coniac.

Sucul de lamaie cu miere se poate folosi si ca atare, fara alt lichid. Se ia de mai multe ori pe zi, cu coada unei linguri de lemn, si se topeste, incet, in gura. In maximum doua zile, durerile au trecut.

Miere cu propolis -  Se umple o cescuta cu miere si se amesteca cu 40-50 de picaturi de tinctura de propolis. Se ia de mai multe ori pe zi, tinandu-se cat mai mult in gura, ca sa se topeasca incet. Considerat un antibiotic natural, propolisul actioneaza in mod particular asupra infectiilor gatului.

Decoctul de ceapa - are si el rezultate foarte bune in cazul raguselii si al durerilor in gat.
Se fierb patru cepe in apa, se adauga putina miere. Cu decoctul obtinut se face gargara de cateva ori pe zi.

Pentru recapatarea vocii putem sa bem si infuzie calduta din patlagina, muguri de plop, tei. Infuzia poate fi indulcita cu putina miere. Pentru a-si pastra vitaminele si proprietatile antiseptice si antiinflamatoare, mierea se adauga numai dupa ce infuzia s-a racit.

Tabasco in apa - Puneti 10-20 de picaturi de sos Tabasco (e foarte iute), intr-un pahar de apa. Paprica (boiaua) folosita la prepararea acestui sos contine o substanta numita capsaicina, care a ctioneaza contra virusilor. Odata gargara terminata, scuipati repede solutia. Exista riscul unei iritatii gastrice.

Tonic - Într-un păhărel de miere se adaugă suc de aloe vera, trei linguri de rom şi trei de unt topit. Acest tonic trebuie băut încet, reţinând tonicul la nivelul gâtului cât mai mult posibil. Pentru pierderea vocii se mai adaugă la acest tonic şi un pic de ghimbir.


Exista unele plante despre care s-a demonstrat de-a lungul timpului ca au efecte rapide in ameliorarea starii gripale. Mai jos voi prezenta unele dintre cele mai folosite plante care trateaza gripa sau durerile de gat.


 - Se pot utiliza ceaiuri din coaja de salcie (decoct din doua lingurite planta la o cana cu apa), busuioc, musetel, cimbrisor, trei frati patati si urzica, acestea sub forma de infuzii.

- Pentru tuse sunt recomandate ceaiuri din cimbru si patlagina sub forma de infuzii sau scai vanat sub forma de decoct din doua lingurite planta la o cana cu apa. Pentru tuse puternica folositi: coada soricelului, musetelul, menta, levantica, rozmarinul si mugurii de pin.

- Gargara cu ceai concentrat de salvie. Salvia contine substante desinfectante naturale si intareste capacitatea de aparare naturala a mucoasei. Pentru calmarea durerilor un gat se fac inhalatii cu infuzii cu salvie, busuioc, urzica sau galbenele.

- Infuzie cu fenicul salbatic. Daca avand gatul inflamat, va piere si glasul, incercati acest ceai. Se fierbe 1 cana de lapte, se zdrobesc 5 g de fructe de fenicul, se adauga in lapte si se lasa la infuzat 10 minute. Bautura poate fi indulcita dupa gust cu miere si se va bea cat mai fierbinte de 3 ori pe zi.

- Ceaiul de flori de tei are efecte sigure si imediate in tratarea gripei. Pentru a avea efecte maxime trebuie baut cu lamaie si indulcit cu o lingurita de miere de albine. Asta pentru ca sucul de lamaie, prin continutul de vitamina C, contribuie in mod eficient la combaterea, dar si la prevenirea racelii, prin cresterea rezistentei organismului.

- Cimbrul si cimbrisorul sunt iarasi doua plante extrem de benefice in cazul racelilor si gripei. Se folosesc sub forma de ceaiuri si infuzii. Thimolul, substanta activa continuta de cimbrisor, actioneaza ca un antiseptic natural, fiind de ajutor impotriva virusilor.


<< INAPOI LA PAGINA PRINCIPALA

... 

11 comentarii:

  1. Nu s-a precizat ce era mai important. Pe perioada "durerilor in gat" periuta de dinti trebuie dezinfectata zilnic prin fierbere, daca raman microbi pe periuta degeaba va dezinfetati cavitatea bucala

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crezi ca tot organismul se impiedica de 3 microbi de pe periuta , care sunt cu totul altceva decat bacteriile care au declansat bronsita?

      Ștergere
  2. Foarte util articolul. Multumim. Si noi folosim cimbru si patlagina pentru tusa. Dar pentru eficienta mai luam si siropul Prospan, recomandat de medicul de familie. Mi-au placut cataplasmele descrise. Cu siguranta voi incerca! zariana

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar mi-am facut cateva notite. Multumesc mult. Eu pana acum nu am avut pneumonie, incerc din rasputeri sa ma tratez la timp si natural. De obicei iau siropul Prospan recomandat de medic si pentru tusa seaca si pentru tusa productiva. este ok si pentru copii. Mai folosesc si ceaiuri multe cu miere si lamaie.Violeta

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar mi-am facut cateva notite. Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. Va recomand un tratament foarte bun, cu numai 18 euro aveti un tratament pentru toata viata, cu care corpul nu se va obisnui si veti deveni si mai rezistenti la raceli: http://bolirespiratorii.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
  6. Va rog imi lasati si mie despre ce tratament este vorba .multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. cris1959, ai grija la tratamentele foarte promitatoare. Eu folosesc ceva simplu dar fara esec. Imi iau din farmacie pastilute Isla sau Isla mint si le sug cite vreo 3-4 pe zi, iar in caz sever pina la 6 si m-am scos. Uneori nici nu-ti poti da seama cit de usor poti scapa. Multa sanatate1

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, pastilutele isla se pot lua si ca profilaxie, pina la 6 pe zi. Sunt pe baza de lichen islandez si sunt foarte comod de purtat cu tine in geanta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt bune Isla, as vrea sa adaug si eu ceva pentru cei care poate nu cunosc, sunt foarte bune si atunci cind va suprasolicitati vocea sau coardele vocale, adica cind cintati, vorbiti sau tipati :)))

    RăspundețiȘtergere

TOP Saptamanal din cele mai citite articole

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...