vineri, 22 iulie 2011

Luminita Noptii ( Oenothera biennis ) - partea I

Luminita noptii galbena
Denumiri populare: Luminita noptii, Luminita de seara, Luminita de noapte, Primula de seara

In farmacii gasim uleiul extras din semintele acestei plante sub forma de capsule cu denumirea Evening Primrose sau Enotera.

Planta apartine genului Oenothera, care cuprinde aproximativ 125 de specii dintre care Oenothera biensis, Oenothera caespitosa, Oenothera deltoides.

Cercetari recente au aratat ca mai multe specii de Oenothera au un continut ridicat de acid gama-linolenic dar principala specie care se cultiva este Oenothera biennis.

Raspandita in America de Nord si Canada a fost adusa in Europa de mai bine de doua sute de ani.
Azi se cultiva in Anglia si in alte tari europene, pentru seminte din care, prin presare la rece, se obtine un ulei cu o compozitie deosebit de valoroasa, cu multiple calitati.


Luminita noptii rosie
Luminita Noptii este o planta bienala, cu flori galbene, albe, roz, mai rar rosii, de 2,5-5 cm diametru, sunt solitare, cu patru petale, care infloresc din iunie pana octombrie, numai la lasarea serii.

Sunt in general hermafrodite si infloresc ca un spic din mai pana in iulie.

Cu cat este mai intuneric afara, cu atat floarea iese mai mult in evidenta, stralucind mai puternic. Dimineata, florile se ofilesc, urmand ca la apus sa infloreasca alte serii de flori.

Sunt dotate cu un "ghid de nectar" luminos, invizibil la lumina zilei, dar vizibil la lumina ultravioleta care ajuta polenizatorii sa o gaseasca.

Una din caracteristicile florilor este stigmatul cu patru ramificatii in forma de X. Polenizarea o face Lepidoptera (molia) si albina. Fructul este o capsula tetraloculara de 2-4 cm lungime si 4-6 mm grosime, care contine numeroase seminte. Semintele se coc la sfarsitul verii sau toamna.


Luminita noptii alba



Radacinile tinere pot fi consumate ca leguma (are gust piperat), iar lastarii pot fi folositi la salata.

Toata planta poate fi folosita la prepararea unei infuzii cu proprietati astringente si sedative, cu efecte pozitive in astm, afectiuni gastro-intestinale si calmant in tuse convulsiva.

Planta a fost introdusa oficial in Europa in 1614 si s-a raspandit cu rapiditate, fiind denumita "regele leacurilor" tocmai datorita acestor puteri vindecatoare.

Indienii americani o utilizau in tratamentul bolilor dermatologice, al plagilor, al astmului si al virozelor. Cunoscuta in Anglia inca din secolul al XVII-lea, primeste ulterior denumirea de “leacul bun la toate”.

Semintele mature contin 7-10% acid gamma-linolenic, un rar acid gras esential folosit in industria farmaceutica.
Acest ulei ajuta in combaterea sindromului pre-menstrual si este benefic pentru ten.

Uleiul de primula de seara este unul din rarele uleiuri ce contin acidul gamma linoleic, care are proprietatea de a reconstrui membrana celulara.

Bogat in vitamina E, uleiul de primula de seara protejeaza pielea de factorii externi, tonifiaza si reda stralucirea si frumusetea parului si a unghiilor. Uleiul mai contine: potasiu, magneziu si acizi grasi esentiali (acid alfa-linoleic si acid gamma-linolenic).

Secretul terapeutic al uleiului de Luminita Noptii consta in continutul sau important de acid gamma-linolenic (GLA), acid gras nesaturat din familia omega-6, foarte important in asigurarea productiei de eicosanoizi, clasa de substante cu actiune asemanatoare hormonilor, ce include si prostaglandinele si care regleaza o serie de functii somatice.



Luminita noptii roz

Uleiul eteric din luminita are efect antioxidant, neutralizeaza radicalii liberi si impiedica formarea acestora in organism, regenereaza celulele, incetineste procesul de imbatranire.

Mai este eficient in: procese inflamatorii, dezechilibre hormonale (sindrom premenstrual, dismenoree, cicluri menstruale dureroase, mastoza fribrochistica, endometrioza, frigiditate, menopauza,

hipotiroidie, hipertiroidie), artrita reumatoida, poliartrita reumatoida, guta, ateroscleroza, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, angina pectorala, infarct miocardic (prevenire);

eczema, dischinezie biliara, hepatita, ciroza hepatica, steatoza hepatica, boli renale, acnee, cuperoza, psoriazis, neuropatia diabetica, boli autoimune, alcoolism, functii cerebrale, depresii, iritabilitate, anxietate, ADHD (hiperactivitate, deficit de atentie la copii), osteoporoza etc.




ULEIUL DE LUMINITA NOPTII FOLOSIT IN UZ EXTERN

Eczeme, inflamatii cronice ale epidermei - Una din intrebuintarile majore ale uleiului de luminita noptii este tratarea eczemelor. Eczema este o afectiune alergica a pielii care apare atunci cand organismul are dificultati in transformarea grasimilor din alimente in GLA. Se face un masaj usor pe zonele afectate de 2-3 ori pe zi.



Acnee, cuperoza, psoriazis - Uleiul de luminita de seara mentine elasticitatea si troficitatea pielii, controleaza secretia de sebum de la nivelul epidermei, hidrateaza si previne uscaciunea pielii, regenereaza celulele, stimuleaza microcirculatia, reduce inflamatia, ajuta la pastrarea flexibilitatii si fermitatii pielii. Se ung cu ulei zonele afectate si se maseaza usor pana intra in piele.

Piele uscata, ridata, aspra, flasca si lipsita de tonus si elasticitate -   Favorizeaza regenerarea cutanata si mentine elasticitatea si fermitatea pielii redand tineretea epidermei. Uleiul se poate folosi singur sau in combinatie cu ulei de cocos si unt de cacao sau alte uleiuri ce se potrivesc cu pielea dvs.

Antirid si antioxidant - Impiedica imbatranirea precoce a tenului , restructureaza fibrele de colagen. Aplicarea regulata a uleiului de luminita de seara incetineste semnificativ procesul de imbatranire a tesutului cutanat, pielea fiind mai supla, tonifiata si hidratata.

Conturul ochilor - Uleiul este foarte bun pentru pielea sensibila din jurul ochilor, este excelent si sub machiaj si asigura hidratarea, vitalizarea si hranirea eficienta. Se poate utiliza in amestec cu ulei de susan alb si ulei de samburi de caise.

Unghii deteriorate, fragile, casante - Se face o baie de maini in ulei caldut de luminita serii, in care s-a adaugat putin suc de lamaie.

Par fragil, varfuri despicate - Se pun cateva picaturi pe degete, dupa care  masam usor parul de la radacina pana la varfuri. Putem incorpora uleiul de luminita de seara in balsamul de par.



ULEIUL DE LUMINITA NOPTII FOLOSIT IN UZ INTERN - Cititi mai mult >>


Atentie! - INTERN, nu este recomandat folosirea uleiului de Luminita Noptii ( Evening Primrose ) in timpul sarcinii sau alaptarii. Ingestia lui se poate uneori insoti de greata, indigestie, cefalee, modificarea consistentei scaunelor.
Efectele secundare sunt rare si includ episoade diareice si cefalee dar care apar cu aceeasi frecventa si la placebo.
Nu a fost evaluata siguranta administrarii in sarcina dar este aprobat ca sigur in 30 de tari.

Un comentariu:

TOP Saptamanal din cele mai citite articole

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...